ArcusTV

Procestechniek

De procestechniek is voor stoere studenten die goed kunnen ruiken, kijken en horen. Een heel breed en uitdagend vakgebied waarbij jij het productieproces in een fabriek aanstuurt en controleert. En daar heb je al je zintuigen voor nodig! Je hoort een rammeltje dat niet moet, houdt de controlelampen en wijzertjes nauwlettend in de gaten, en een klein lekje ruik je meteen. Dan is het jouw verantwoordelijkheid om in te grijpen. En moet je heel precies weten wat je doet, want voordat je het weet, leg je een hele fabriek plat. Als dat vanwege de veiligheid nodig is, heb je nog groot gelijk ook, want veiligheid gaat voor alles. Als procesoperator moet je dus heel precies en geconcentreerd je werk doen en goed kunnen samenwerken. Het is ook een vak waar je van aanpakken moet weten, want zeker in het begin van je carrière zul je zelf voor het onderhoud en kleine reparaties van de installaties moeten zorgen. En dat kan betekenen dat je de kooiladder in moet om op 40 meter hoogte te sleutelen. Eventueel midden in de nacht, want als procesoperator draai je vrijwel altijd wisseldiensten. Maar daar staat heel veel tegenover! Je wordt zeer goed betaald en hoeft maar 32 uur per week te werken. Dus je hebt veel vrije tijd als anderen achter hun bureau zitten. Bovendien: als je deze opleiding volgt, heb je gewoon gegarandeerd een baan. Sterker nog: niet alleen een baan, maar al je les- en boekengeld wordt dan door je werkgever terugbetaald. Zo erg zit de industrie te springen om goede operators. Maar vergis je niet: als dit je enige drijfveer is, kun je beter niet met deze opleiding beginnen. Je moet echt in de industrie willen werken en bereid zijn daar hard voor te studeren. Je krijgt een stevige dosis wiskunde, natuurkunde en scheikunde en je moet van alles willen leren over elektrotechniek, meet- en regeltechniek en werktuigbouw. Dan ligt er een prachtige toekomst voor je open.

Deze Arcus / Leeuwenborgh - opleidingen worden in Heerlen uitgevoerd.

“Chille praktijklessen op Chemelot”

Op het Chemelot-terrein bij Geleen hebben studenten proces- en laboratoriumtechniek meerdere laboratoria tot hun beschikking. Dat is chill en zo heet deze leeromgeving ook: Chemelot Innovation Learning Lab (CHILL). Vierdejaars Rick Weijers, die bij Arcus de opleiding tot operator C volgt, krijgt hier praktijklessen. “Die zijn veel praktijkgerichter dan wat we op school leren. Voor een chemisch bedrijf doen we in CHILL onderzoek naar de sterkte van plastics. Door zelf producten te maken en te testen, zie en begrijp je veel beter wat er precies gebeurt.”

Onderzoek opzetten

Zo leert Rick een onderzoek opzetten. “Onze opdrachtgever heeft ons een basisplastic en drie hulpstoffen aangereikt, maar verder doen we alles zelf. We maken ons eigen plan van aanpak, delen zelf de proeven in, voeren die uit en trekken  conclusies. Zo kom je erachter welke hulpstof de beste materiaaleigenschappen, zoals een hoge sterkte, oplevert. Het gaat goed en is ook heel leuk. De onderzoeksfaciliteiten die je hier hebt, vind je niet op school. Het is een unieke kans om daar ervaring mee op te doen. En een goede oefening voor onze eindstage, want daarin doen we ook een onderzoek.” Liever complex Met een Operator C-diploma kun je doorgroeien tot procestechnoloog. Dan doe je vooral onderzoek. Rick ziet zichzelf eerder als operator en in de toekomst chef van dienst in een chemische fabriek werken. “Stages in de procesindustrie, bij zonnecellenproducent Solland Solar en rubberfabrikant Lanxess, bevielen heel goed. Complexe processen proberen te begrijpen, zodat je eventuele problemen kunt oplossen, is een mooie uitdaging. Bovendien heeft een operator een  oedbetaalde baan met veel vrijheid, verantwoordelijkheid en afwisseling.”