ArcusTV

Meiden in de Bouw- kom naar de open dag of meld je aan!

Het Techniek College, samenwerking tussen Arcus College en Leeuwenborgh, organiseert op donderdag 1 februari a.s. voor de 2e keer de Meidendag Bouwkunde. Vorig jaar leverde dit 12 vrouwelijke aanmeldingen op. De bouwwereld is hard op zoek naar personeel, vanaf nu tot 2022 zijn er 55.000 arbeidskrachten nodig. Meiden kiezen niet snel voor de bouw, maar daar moet volgens de docenten en vrouwen die al werken in de bouwsector snel verandering in komen.

Behoefte aan vrouwen
Lizzy Pijpers en Asmae Wakrim, eerstejaars studenten van de niveau 4 Middenkaderfunctionaris Bouwkunde opleiding bij het Techniek College in Maastricht vertellen dat vrienden en familie wel raar opkeken toen ze vertelden dat ze Bouwkunde wilden gaan doen. Er wordt al snel gedacht dat je dan alleen maar metselt, timmert, zwaar sjouwt en vies wordt. Integendeel, er zijn genoeg werkzaamheden waar je bezig bent met het bedenken, uittekenen of uitrekenen van bouwkundige projecten. Vrouwen zijn goed in regelen, zijn secuur en punctueel, hieraan heeft de bouwwereld behoefte. Vies word je dan hooguit als je op de bouwplaats gaat kijken naar de vorderingen.

Interesse
Lizzy en Asmae geven aan dat zij in de klas weinig merken dat ze meid zijn, ze worden niet anders behandeld dan de jongens. De jongens bieden wel vaker aan om iets voor ze te doen of te tillen, maar dat willen de meiden helemaal niet. Ze vinden het zelfs leuk om een muurtje te metselen, iets te leren over bakstenen of een trapje te timmeren. De theorielessen zijn pittig, maar wel te doen. Een vooropleiding met sector techniek of wiskunde en natuurkunde/scheikunde is ook niet nodig, met een kaderopleiding ben je al toelaatbaar. Het enige dat je wél moet hebben is passie voor het vak. Volgens architecte Monique Vroomen, moet het je wel interesseren hoe een gebouw in elkaar zit of hoe je een kozijn maakt. Verder moet je creatief zijn, ruimtelijk inzicht hebben, doorzettingsvermogen bezitten, weten wat je wil en verbaal sterk zijn. Ook moet je vooral niet bang zijn om vies te worden, voegen de twee meiden hier aan toe.

Beroepen
Vrouwen kunnen bijvoorbeeld aan de slag als werkvoorbereider, projectleider, uitvoerder, aannemer, calculator, bouwkundig modelleur, leverancier en verkoper van bouwmateriaal of aan de slag bij een woningstichting of gemeente. Uiteraard kunnen ze ook starten als en zich dan verder ontwikkelen als in de functie van assistent uitvoerder en daarna uitvoerder in de bouw. Als je architecte wil worden, is de mbo-opleiding een zeer goede vooropleiding. Het grootste argument om als vrouw in de bouw te gaan werken is uiteraard het werk dat er te vinden is.

Meidendag
De Meidendag Bouwkunde vindt plaats op donderdag 1 februari a.s. bij het Techniek College, Sibemaweg 20 in Maastricht. Architecte Monique Vroomen, van architectenbureau Frencken Scholl in Maastricht zal een presentatie geven, evenals Daniëlle Grolleman een oud studente die inmiddels Bouwkunde aan de Technische Universiteit studeert. Tussendoor zijn er verschillende workshops. De meiden die bouwkunde volgen bij het Techniek College organiseren deze dag zelf. Ze willen namelijk duidelijk maken dat vrouwen ook kunnen werken in de bouw en dat meiden gewoon moeten komen als ze dit later ook iets lijkt. Eigenlijk is dit het mooiste beroep ter wereld, want je verzint iets, het wordt gebouwd en je ziet resultaat waar mensen blij van worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een mooi huis of nieuw schoolgebouw. Wil je naar de Meidendag Bouwkunde op 1 februari? Geef je dan op via: n.geven@leeuwenborgh.nl Als je nog meer informatie wil hebben, kom dan alvast naar de open dag op zaterdag 27 januari a.s. van het Techniek College afdeling Bouwkunde te Maastricht.

Arcus en Leeuwenborgh worden VISTA college
Onderwijs volgt ontwikkelingen automotive op de voet
Werknemers van Thomas Regout, IAC, STORK en SPIE behalen diploma
€ 630.000,- provinciale subsidie voor meer en beter opgeleide technici; onderwijs versterkt relatie met bedrijfsleven
Thomas Regout en Techniekcollege leiden mensen van de toekomst op!
21 deelnemers een mbo diploma bij VDL Nedcar
“Mooi hoe bedrijven zich succesvol samenpakken om onderwijs in te kopen”
Vooral buiten de lijntjes kleuren!
Uniek in nederland de cross-over opleiding Zorgtechnicus