ArcusTV

Nieuws/Blog

Meiden in de Bouw- kom naar de open dag of meld je aan!

Het Techniek College, samenwerking tussen Arcus College en Leeuwenborgh, organiseert op donderdag 1 februari a.s. voor de 2e keer de Meidendag Bouwkunde. Vorig jaar leverde dit 12 vrouwelijke aanmeldingen op. De bouwwereld is hard op zoek naar personeel, vanaf nu tot 2022 zijn er 55.000 arbeidskrachten nodig. Meiden kiezen niet snel voor de bouw, maar daar moet volgens de docenten en vrouwen die al werken in de bouwsector snel verandering in komen.
Lees meer >

Onderwijs volgt ontwikkelingen automotive op de voet

De technologische ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en netwerken gaan de komende jaren ons dagelijks leven sterk beïnvloeden. De auto wordt in de toekomst continue verbonden met het internet. Ook voor autodealers gaat er veel veranderen. Ze worden geconfronteerd met enorme uitdagingen en nieuwe mogelijkheden.
Lees meer >

Werknemers van Thomas Regout, IAC, STORK en SPIE behalen diploma

Woensdag 29 november namen tweeëntwintig werknemers van Tech2create partners; Thomas Regout, IAC, STORK en SPIE hun diploma van Mechanisch Operator A/B of Werkvoorbereider of Technisch Leidinggevende in ontvangst. Alle partijen zijn partners van het project Tech2create. Een belangrijk ontwikkelprincipe binnen het project Tech2create, dat valt onder het Techniekcollege, is co-creatie; de opleidingen worden gezamenlijk met de bedrijven ontwikkeld, dit gaat verder dan input leveren. Vanuit Tech2Create zijn alle drie de opleidingen, waar de eerste werknemers op zijn afgestudeerd, opnieuw ontwikkeld. De opleiding Technisch Leidinggevende is zelfs een geheel nieuwe opleiding!
Lees meer >

€ 630.000,- provinciale subsidie voor meer en beter opgeleide technici; onderwijs versterkt relatie met bedrijfsleven

Gedeputeerde Staten van Limburg hebben besloten een provinciale subsidie te verlenen van € 630.000,00 voor het Technisch Onderwijs Zuid-Limburg (TOZL), fase 2. De subsidie is, mede namens Arcus College, LVO, SVOPL en DaCapo College, toegekend aan ROC Leeuwenborgh. Deze tweede fase werkt aan het verder ontwikkelen van het techniekonderwijs in Zuid-Limburg. Het project zet enerzijds in op het in stand houden van een breed en kwalitatief aanbod technische opleidingen. Anderzijds zet het in op een verhoging van de instroom van nieuwe leerlingen en de zijinstroom naar technisch onderwijs in de regio. Ook streeft het project naar een verhoging van het uitstroomniveau.
Lees meer >

Thomas Regout en Techniekcollege leiden mensen van de toekomst op!

Vorig jaar is het Maastrichtse bedrijf Thomas Regout samen met Techniekcollege een ontwikkeltraject gestart voor opleidingen binnen het eigen bedrijf. Onder de programma-naam: Tech2Create. Medewerkers kregen de mogelijkheid om een volwaardige mbo-opleiding Mechanisch Operator te volgen, mét een duidelijke en concrete vertaalslag naar de eigen werkvloer. Over een aantal weken mag de eerste lichting medewerkers het diploma in ontvangst nemen.
Lees meer >

21 deelnemers een mbo diploma bij VDL Nedcar

Deze week hebben 21 deelnemers een mbo diploma bij VDL Nedcar. Voor een groot gedeelte (zestien personen) zijn dit VDL Nedcar medewerkers, die naast hun werk een opleiding hebben gevolgd. Een knappe prestatie, gezien de dynamiek bij VDL Nedcar, en de tijd die een opleiding volgen kost. Vijf deelnemers zijn studenten, die als BOL deelnemer stage volgen bij VDL Nedcar, maar ook op locatie les krijgen. Een uniek concept. Vorig jaar stroomden uit deze “BOL” klas eerder al 10 deelnemers met een diploma, die nu allemaal een baan hebben bij VDL Nedcar. Deze 5 deelnemers zijn de volgende groep BOL afstudeerders.
Lees meer >

“Mooi hoe bedrijven zich succesvol samenpakken om onderwijs in te kopen”

Techniekcollege en SIM bieden in LeerWerkFabriek diverse collectieve opleidingstrajecten aan. Het Techniekcollege, een samenwerking van Arcus College en Leeuwenborgh, biedt sinds kort samen met de Stichting Samenwerkende Industrieterreinen Maastricht e.o. (SIM) collectieve opleidingstrajecten aan. Bedrijven die zijn aangesloten bij de SIM kunnen sinds begin dit jaar hun medewerkers opleiden binnen de zogenoemde SIM LeerWerkFabriek. Zo kan een aangesloten bedrijf voor relatief lage kosten zijn medewerkers een kwalitatief hoogwaardige vakopleiding laten doorlopen. Paula Boekhorst, projectleidster collectieve opleidingstrajecten Techniekcollege vertelt: “Het is voor ons geweldig om binnen dit samenwerkingsverband op deze manier mensen op te leiden.” Sonja Demandt Parkmanager  SIM vult aan: “We willen er samen voor zorgen dat de maakindustrie levend blijft in de regio.” 
Lees meer >

Vooral buiten de lijntjes kleuren!

Plaatjesmakers noemt de Keuzegids 2017 ze. Scholieren van de mbo-opleiding mediavormgeving in Sittard. Ze ontwerpen en maken onder meer flyers, websites, filmpjes of games. De leerlingen worden vooral geïnspireerd buiten de lijntjes te kleuren. En dat levert de jonge talenten bijzondere avonturen op!
Lees meer >

Uniek in nederland de cross-over opleiding Zorgtechnicus

De mbo opleiding Zorgtechnicus (niveau 4) is tot stand gekomen door de onderlinge samenwerking tussen de ROC’s Arcus, Gilde Opleidingen, ROC Leeuwenborgh, het bedrijfsleven en zorginstellingen. In september 2016 is er een aanvraag ingediend voor een cross-over van de opleiding. De opleiding wordt gevormd door een mix van delen van bestaande techniek- en zorgopleidingen, waardoor de totale inhoud van deze nieuwe beroepsopleiding beter aansluit op de vraag van de arbeidsmarkt. De Minister van OCW heeft deze maand laten weten dat de aanvraag voor de cross-over van de opleiding zorgtechnicus goedgekeurd is. Dit is heel uniek in Nederland!
Lees meer >

Nieuw Europees Project "Garage 4.0" gaat van start

De technologische ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en netwerken zullen de komende jaren ons dagelijks leven sterk beïnvloeden. Zo zal  onze auto in de toekomst continue verbonden zijn met het internet. Ook voor autodealers gaat er veel veranderen. Zij gaan geconfronteerd worden met enorme uitdagingen en nieuwe mogelijkheden.
Lees meer >